OTVORENA IZLOŽBA 'DEKODIRANJE SLIKA 2'
24.12.2017.
 
U petak, 18. prosinca 2017. godine, u prostoru Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti promovirana je knjiga eseja o djelima naivne i autsajderske umjetnosti Dekodiranje slika 2 autorice Svjetlane Sumpor, te otvorena izložba djela kojima su eseji posvećeni. Izložba će ostati otvorena do 17. siječnja 2018.
Izložba okuplja stilski raznolika djela koja je izradilo više umjetnika, međusobno različitih po umjetničkoj poetici i izrazu: Ilija Bosilj, Dragan Gaži, Willem van Genk, Pietro Ghizzardi, Drago Jurak, Ivan Rabuzin, Matija Skurjeni, Drago Trumbetaš i Mirko Virius. Iako je većina djela iz fundusa HMNU, riječ je o djelima koja nisu u stalnom postavu, izlagana su tek povremeno te su razmjerno slabo poznata i prepoznata u javnosti. Namjera je ovog projekta ukazati na njihove dosad previđene vrijednosti.

"Čovjek vidi ono što zna"; stoga su analize umjetničkih djela u knjizi Dekodiranje slika 2 koncipirane s namjerom da gledateljima slika pruže uporišne točke za gledanje i razumijevanje djela, pojasne temu i simboliku, obrate pozornost na znakovite, važne detalje i njihovu ulogu u kompoziciji slike. Također, namjera im je dati poneku dodatnu informaciju o kontekstu nastanka djela, ako je taj kontekst presudan za njegovo razumijevanje.

Informacije koje gledatelju o slikama pružaju tekstovi knjige Dekodiranje slika 2 dijelom prenose citati uključeni u postav izložbe, u želji da za gledatelje prošire zonu vidljivosti, odnosno odgonetljivosti slika.
Autorica je izložbe Svjetlana Sumpor, a likovnog postava Ante Rašić, Studio Rašić.

"S izabranih jedanaest djela naivne umjetnosti, popraćenih vrlo preciznom interpretacijom, a riječ je o djelima što hrvatskih, što stranih majstora, Svjetlana Sumpor pokazala je iznimno umijeće čitanja slika, odnosno dekodiranja. Analitički je opisala sve relevantne činjenice djela, od predmetnoga inventara, do likovnoga jezika. Pokazala je pritom vrlo dobro poznavanje relevantne literature, od one bazične koja obrađuje pojedine opuse, do teoretske i filozofske. Pokazala je svu slojevitost djela naivne umjetnosti te uspjela uvjeriti čitatelja kako se ispod ponekad nevještih likovnih radova krije svijet bogatih značenja. Sve to govori kako je riječ o autorici visokih stručnih kvaliteta, a tekstovi proizišli iz njezina čitanja, ili dekodiranja skrivenih značenja umjetničkih djela naivne umjetnosti, zaslužuju svaku pohvalu.
dr. sc. Zvonko Maković, iz izdavačke recenzije

"Sustavno se i precizno koristeći analitičkim aparatom te stručno utemeljenom metodologijom likovne analize, u svojim esejima autorica svaku sliku prikazuje tematski i stilsko-morfološki. Nerijetko upravo preciznim seciranjem i uočavanjem inventara slike pronalazi detalj koji se, nakon simboličkoga iščitavanja, nameće kao ključ razumijevanja kako slike, tako i kodova društva i vremena kojih je to djelo produkt. Ove interpretacije predstavljaju važnu kariku u razumijevanju naivne umjetnosti, odnosno u otklanjanju uvriježene predrasude o naivnoj umjetnosti kao izoliranome fenomenu. Upravo suprotno, autorica širinom pronađenih veza argumentirano pokazuje kako je naivna umjetnost itekako integralan dio suvremenoga trenutka (vremena, društva) te reagira na brojna socijalno-politička kretanja. Vrsnim odabirom, preciznom i sustavnom primjenom likovne analize, ali i širom kulturno-povijesnom kontekstualizacijom te uspostavljanjem odnosa s drugim društveno-humanističkim područjima, ova knjiga predstavlja ne samo vrijedan doprinos razumijevanju naivne umjetnosti, već i širenju naše vizualne kulture."
dr. sc. Ana Šeparović, iz izdavačke recenzije