NOĆ MUZEJA 2017.
8.1.2017.
 NOĆ MUZEJA U HRVATSKOM MUZEJU NAIVNE UMJETNOSTI

Povodom obilježavanja Noći muzeja 30. siječnja 2017., Hrvatski muzej naivne umjetnosti bit će otvoren za posjetitelje od 10 do 23 sata, s besplatnim ulazom od 18 do 23 sata.

Posjetiteljima će se omogućiti razgledavanje stalnog postava, s remek-djelima klasika hrvatske naivne umjetnosti: Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Mirka Viriusa, Matije Skurjenija, Petra Smajića, Lavoslava Tortija, Sofije Naletilić Penavuše, Ivana Lackovića, Dragana Gažija, Martina Mehkeka, Slavka Stolnika, Ivana Večenaja i Mije Kovačića.

U Noći muzeja slikar Stjepan Ivanec otkrit će nam tehniku slikarstva na staklu stvarajući djelo pred publikom.

Slikanje na staklu je tehnika koja zahtijeva slikanje u slojevima. Slika se na pozadini stakla, prvo se slikaju detalji najbliži gledatelju, a kad se taj sloj boje posuši, nanosi se slijedeći sa detaljima koji se nalaze udaljeniji u kompoziciji slike. Najudaljeniji plan slika se posljednji, suprotno od postupka u tehnici uljem na platnu.

Tehnika slikanja na staklu karakteristična je za slikare Hlebinske škole, od kojih su neki u njoj postigli majstorstvo u svjetskim okvirima.

Stjepan Ivanec, iz Kladara, (r. 1953) značajni je predstavnik Hlebinske škole treće generacije.

U Noći muzeja također ćemo otkriti sliku Iza svjetla (1987.) Ivana Rabuzina, koja inače nije u stalnom postavu.

U muzejskom dućanu posjetitelji će moći kupiti muzejska izdanja ili nešto iz bogate ponude muzejskih suvenira po vrlo povoljnim cijenama.

Svaki 50. posjetitelj bit će nagrađen malom reprodukcijom, svaki 500. torbom, a svaki 1000. posjetitelj majicom.