Predstavljanje slikovnice ANTOLOGIJA
11.4.2016.
 

U petak 11. travnja 2016. godine u 12 sati u velikoj dvorani Muzeja Mimare, u Zagrebu, Rooseveltov trg 5, Hrvatski muzej naivne umjetnosti predstavlja slikovnicu SLIKE STIHOM ISPRIČANE / ANTOLOGIJA sa stihovima Zvonimira Baloga, Arsena Dedića, Saliha Isaaca, Božice Jelušić, Paje Kanižaja, Tonka Maroevića i Luke Paljetka.

Istom prigodom bit će predstavljen popratni pjesničko-glazbeni CD pod nazivom
SLIKE STIHOM I GLAZBOM ISPRIČANE, sa stihovima svih pobrojanih pjesnika iz slikovnice, s glazbom Arsena Dedića i Hrvoja Hegedušića, te u izvedbi Arsena i Lu Dedić, Hrvoja Hegedušića i Gorana Matovića.

U slikovnici je zastupljeno 12 remek-djela hrvatske i svjetske naive te autsajderskog stvaralaštva (autori: Ivan Generalić, Matija Skurjeni, Eugen Buktenica, Jakov Bratanić, Ivan Lacković, Sofija Naletilić Penavuša, Mijo Kovačić, Martin Mehkek, Emerik Feješ, Drago Jurak, Ilija Bosilj, Ivan Rabuzin), niz dječjih radova što su nastali u pedagoškim radionicama Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti te sa snimaka djece u radu na likovnim radionicama. Sve to povezuje 12 nadahnutih pjesama uvaženih i spomenutih pjesnika.

Projekt slikovnice i CD-a realiziran je unutar pedagoškog programa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, a u povodu Međunarodnog dana muzeja 2013. i u sklopu 18. muzejske edukativne akcije pod nazivom Muzejske pričalice.

Uvodna riječ:
Vladimir Crnković, ravnatelj HMNU-a
Mira Francetić Malčić, viša kustosica, voditeljica pedagoške djelatnosti HMNU-a

Stihove govore:
Arsen Dedić
Pajo Kanižaj
Tonko Maroević
Goran Matović

Uglazbljene stihove interpretiraju
Arsen i Lu Dedić te Hrvoje Hegedušić

Osnovni podaci o slikovnici
Nakladnik: Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Zagreb 2013.
Recenzenti: Ranka Javor, Diana Zalar
Dizajn i prijelom, priprema za tisak: Ana Sladetić
Skenovi umjetničkih djela: Art studio Azinović
Opseg: 88 stranica
Tisak: Denona, Zagreb 25.10.2013.
Naklada: 500
ISBN: 978-953-6660-55-1

Osnovni podaci o CD-u
Nakladnik: Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Zagreb 2016.
HMNU CD/002
Stihovi: Zvonimir Balog, Arsen Dedić, Salih Isaac, Božica Jelušić, Pajo Kanižaj, Tonko Maroević i Luko Paljetak
Glazba: Arsen Dedić i Hrvoje Hegedušić
Izvođači: Arsen i Lu Dedić, Hrvoje Hegedušić i Goran Matović
Dizajn: Ana Sladetić
Tisak CD-a: Kvark, Zagreb 2013/2016.
Tisak omota: Kerschoffset, Zagreb Lučko

Izdanje slikovnice i CD-a financijski je poduprlo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

*
Pjesnici u ovoj antologiji jezični su virtuozi, a njihove pjesme potaknute slikama i kipovima donose obilje doživljaja: suosjećanje, nježnost, sjetu, humor i zaigranost. Te pjesme odlikuje lucidnost i bistrina uma te vedrina, dosjetljivost i humor kao temeljne značajke suvremene dječje poezije. Mnoge od tih pjesama antologijske su vrijednosti te se mogu čitati i doživljavati neovisno od likovnog predloška po kojem su nastajale. Stoga ova knjiga nadilazi svoju prvotnu ulogu muzejske slikovnice te je stasala u vrhunsku pjesmaricu ili malu antologiju najboljih imena suvremene hrvatske dječje poezije. – Pjesme iz slikovnice Slike stihom ispričane / Antologija otkrit će malim čitateljima/gledateljima novu stvarnost, pružajući im vrhunske književne tekstove i vrhunska likovna djela, brišući i ukidajući granice između različitih umjetnosti i disciplina. Ta knjiga slikom i stihom obuhvaća i zarobljava čitatelja, odvodeći ga u svijet umjetnosti kroz koji će otkrivati i poticati vlastitu kreativnost i doživljaj.

Ranka Javor, iz recenzije

*
U već podužem razdoblju zanemarivanja i rijetkog objavljivanja poezije na hrvatskoj književnoj sceni, a naročito onoj koju mogu uživati i djeca, ovaj projekt širom je otvorio vrata pjesničkom izričaju, i to na način koji bi trebalo prepoznati i njegovati. Već je davno Grigor Vitez napisao kako antologije poezije ne bi trebalo sastavljati prema dobnom ključu, već prema estetskoj i izražajnoj vrijednosti. Tako bi se djeci trebale pružiti na užitak i pjesme koje možda u trenutku nastanka nisu bile namijenjene isključivo njima, ali ih ona mogu doživjeti i shvatiti. Svih šest slikovnica, a tako i ova posljednja, dokazuju opravdanost ove teze. Pjesme koje su ponuđene mogu zadovoljiti estetske i intelektualne potrebe djece, tinejdžera i odraslih osoba, već prema tome koji njihov sloj se obraća čitatelju. Ili koju pjesmu čitatelj izabere. Onako kao i Andersenove priče. Time dolazimo do istine kako je poezija samo jedna, a ne dječja i ona za odrasle. Rekla bih da se ovime svjesno rukovodi i čitav projekt HMNU-a, stavljajući djecu i odrasle u posve ravnopravan položaj, pretvarajući ih u sudionike jedne divne pustolovine.

Diana Zalar, iz recenzije